ÇORAP ÖRÜLÜ HARFLER

Sosyal medyada bir market zincirinin üzerinde Arabi/Kur’ani harfler bulunan çorapları satışa sunduğuna dair bir haber yayıldı. Doğruluğunu veya yanlışlığını tespit edemedim; konuyla ilgilenen arkadaşlardan da net bir cevap alamadım. Fakat hadisenin görünen kısmı üzerinden bir tartışma yürüdü. Ben de hadiseye oradan bakmaya çalıştım.

Efendim, resimler servis edildikten sonra, çorap üzerine Arabi/Kur’anî harfler basarak piyasaya sürme, satışa çıkarma olayına bir kızanlar, bir de bu kızanlara kızanlar durumu yaşanmaya başladı. Tepki gösterenlere tepki gösterenler fotoğrafı boy verdi…

Bu durumu normal karşılayanların; bahsi geçen çorap üzerindekilerin sadece harf olduğu, kutsiyet atfetmenin yanlış olduğu, Latin harfli çorapları delil göstererek burada bir yanlışlığın olmadığı, bu harfleri kullanan Arapların bu harflerle neler neler yazmadığı gibi değerlendirmeleri olduğunu gördüm.

Diğer taraftan hadiseye bakanlarda ise, Kur’an tarafından baktıklarını ve bu harflerin Kur’anî olduğu, ayağa giyilen bir eşyada bu harfleri kullanmanın Kur’an’a karşı bir hürmetsizlik anlamına geldiği, Müslüman olarak bir İslam memleketinde yapılan bu işin saygısızlık olduğu ve asla kabul edilemeyeceği tarzında beyanlarını gördüm.

Bunlar burada bi dursun. Biz şuradan ilerleyelim. Mesela, Amerika’da bir firma, ülkesinin bayrağını iç çamaşır haline getirip piyasaya sürer, vatandaş da bunu giyer. Çok da problem etmeseler gerek ki bir ses duymuyoruz ya da benim kulağıma gelmiyor. Fakat bizim memlekette hiçbir firma böyle bir şeyi yapamaz ve vatandaş da bunu giyemez. Eğer giyerse kıyamet kopar. Çünkü her memleketin hassasiyetleri farklıdır.

Buna dair çarpıcı bir örnek olmak cihetiyle, yakın tarihe, şehid merhum İskilipli Atıf Hoca’nın mahkemede, mahkeme reisi tarafından kendisine sorulan, “Kafandaki sarık da aynı çaputtan, bu şapka da. Niye bunu takmıyorsun da onda ısrar ediyorsun?” sorusuna verdiği şu tarihi cevabı hatırlayalım: “Reis Bey, arkanızdaki Türk bayrağı da çaputtan yapılmıştır, İngiliz bayrağı da. Bu bayrağı çıkarıp diğerini takarsanız ne olur?”

Çorapta Kur’an harfleri olmasına ve eğer gerçekse bunu yapanlara tepki gösterenlerin, hadiseye Arapça, harf vs. üzerinden değil de Kur’an harfi nazarıyla baktıklarından ve milletimizin Kur’an ve din uğruna nice şehitler verip mücadele ettiği hassasiyetten (ben öyle okudum) dolayı, tepkileri sonuna kadar haklıdır. Bizde bu tarz meseleler, “Ne olacak canım, altı üstü harf” demekle geçiştirilemez.

Ha bir de bu milletin hassasiyetleri bu tarz tepkileri bambaşka yerlere çekerek tepki göstermeyi de kolay kabul edemez. “Yahu azıcık rahat bırakın da tepki verebilir olalım. Sadece sizin tepki ver dediklerinize mi tepki göstermek durumundayız, hayırdır kardeş” de der!

O kadarcık da hakkı olmasın mı?

Kaldı ki kolay kolay kimse herhangi bir kitabın üzerine bile ayakla basmaz. En azından bizim yaş gurubu böyledir. Bizden öncekiler, kâğıda bile hürmet göstermiş, eskide ve şimdi sıradan bir vatandaş bile üzerinde ne yazdığını bilmese de Kur’an harfi bulunan herhangi bir kâğıdı alıp hatta öpüp başına üstüne götürerek yerden kaldırır, ayak altında kalmasına vicdanı el vermez.

Bizde durum bu kadar latif ve hassastır. 

Şimdi vatandaşımız çoraplarda Kur’an harflerini gördüğünde hassasiyetini ortaya koymayabilir mi? Koyar!

Hassasiyet tamam. Fakat ortada provoke edilen/kışkırtılan bir durum varsa yersiz gaza gelmek yanlış olur. Özellikle hassas dönemlerde bu hususlara dikkat etmek de önemlidir.

Rabbim bizleri hassasiyetlerimizden ayırıp tepkisiz hale getirmesin. Her türlü yanlış anlama ve anlaşılmalardan da muhafaza eylesin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s