GÜNCEL KALMA ARZUSUNUN SABİTELERİ BOZMA EĞİLİMİ

Hayatımızda sık duyduğumuz kelimelerden birisi de güncel kelimesidir. Güncel haberler takip edilir; telefon, bilgisayar ya da uygulama veya programlar güncellenir; bilgiler, fikirler, yaşantılar, kıyafetler vs.nin güncel olmasına özen gösterilir. Herkesin hayatının bir tarafında bir güncel kelimesi ya da hayatında güncel kelimesinin bir tarafı vardır…

Versiyon/sürüm de güncellemelerle beraber hayatımızda yer eden kelimelerden. Eski sürümde kalmak, kimsenin rahat kabul edebildiği bir şey değil günümüzde. Yeni versiyon gelir gelmez sürüm sürüm kendisine çekiyor bizi ve kendimizi, güncellemekten alamıyoruz. Herhangi bir yeni sürüm, ona bağlı olan diğer bütün şeylerin de güncellenmesini zaruri kılıyor. Mesela telefonu güncel sürüme yükselttiniz, haydiii, ardından telefondaki yüklü uygulamalar alarm vermeye başlıyor, “Güncelle bizi! Güncelle bizi!” diye.

Eskiden güncellemeler az ve yavaştı, medeni hal veya iş durumu için olurdu belki; fakat şimdilerde hemen her uygulamada “durum”ların çıkmasıyla güncel kalmaya daha bir itina edilir ya da güncel kalmak ve/veya güncel kelimesini daha bir içselleştirilmiş olmak önem kazanır oldu, hemen herkes için. Hasılı, sürekli bir güncellenme halindeyiz…

Güncel/leme kelimesini yeni ve yenilenme anlıyorsak problem değil. Yenilik bir kanun-i İlahidir. Mesela yenilenen her gün beraberinde nice güzellikleri de getirir. Her yeni ay ve mevsim hayatımıza girmekle maddi-manevi bereketler, hazlar da bizimle buluşur. Şükrü artırmaya aittir; şükürle beraber nimet/yenilenme devam eder gider…

Burada dikkat çekmek istediğim mesele, güncelleme alışkanlığının sabitelerimizi bozmasına izin vermemektir. 

İnsan eliyle hayatımıza giren her yeni güzel olmayabilir, beraberinde getirdikleri de öyle… Bunun için mesela alışveriş yaptığımız sitenin ilk dikkat ettiğimiz tarafı güvenilir olup olmadığıdır. Ardından dikkat ettiğimiz başka bir konu da online alışveriş kolaylığına kaçmamaya çalışmaktır. Kolaylık, kolaycılığı netice vermemelidir. (Diyetisyenler çatalla yemeyi de tavsiye eder mesela, kaşığa göre daha az alması hasebiyle zamanı uzatmak ve ara boşluklarla doygunluk hissinin daha hızlı kazanılmasına sebep olmak için.) İhtiyacı belirle, ziyaret et, aradığını bul ve al. Sonra oradan uzaklaş. Siteden…

Neyse bunlar yazının asıl konusu değil, kullanılan kelimelerin zihni buraya taşımasından bahisle parmaklara düşen. Yazıldı, kalsın; belki fayda sağlar…

Ne diyorduk, her şey güncellenebilir, güncel/yeni şeyler hayatımıza girebilir, ama kontrollü olarak, ama sabitelerimizi bozmadan…

Kıyafetlere ait yenilikler malzemesinde olur belki, ama tesettür değişmez. Yoga diye bir şey öğrenmiş olabilirsiniz, fakat bir Müslüman için namaz ibadeti olmazsa olmazdır. Enflasyon, değişen ekonomik durumlar vs. fakat faiz ve faizcilik müminin semtine uğramaz…

Binalar yatay değil dikey değişebilir ama mahremiyet bozulamaz. İletişim ve etkileşim araçları artabilir/hızlanabilir ama gıybet/dedikodu/suizan/iftira platform değişti diye caiz olmaz. İyi insan, güzel Müslüman meyhaneye/fuhuş-haneye vb. yerlere gitmez, gitmediği gibi bunları diziler, filmler vs. vasıtasıyla evine de taşımaz.

İnsaniyetimize ve İslamiyet’imize ait meselelerin sabiteleri değişmez, değişmemelidir. Bazen farkında olmadan hayatımıza giren yeni ve günün meseleleri ayartmasıyla beraberinde getirdiklerini de normalmiş gibi algılamamıza sebep olan şeyler olabilir. Aman dikkat!

Güncelleme alışkanlığının her şeyi güncellenebilirmiş gibi algılamamıza ve öyle davranmaya itmesine karşı teyakkuzda olmak lazımdır. Sahabelerin günceli, Peygambere gelen yeni bir ayet/emir var mı üzerine kurulu idi. Hep bir rıza-i İlahi arayışı vardı. O rızayı kazanabilmek için “Yeni ne yapabilirim?” ya da “O rızada kalmak için olması gereken halimi nasıl korurum?” düşüncesi hakimdi.

Biz de sabitemizi belirleyen şu cümle ile bu güncel meselesine şimdilik ara verelim:

“Deme: ‘Zaman değişmiş, asır başkalaşmış, herkes dünyaya dalmış, hayata perestiş eder. Derd-i maişetle sarhoştur.’ Çünkü ölüm değişmiyor. Firak bekaya kalb olup başkalaşmıyor…”[1]

Güncel kalın ama sabitelerinizi kaybetmeyin…


[1] Tamamı için bkz. https://oku.risale.online/sozler/on-dorduncu-soz#40

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s