NESLİMİZE SAHİP ÇIKALIM

Peygamber Efendimiz (sav), “Her doğan çocuk, İslâm fıtratı üzere (temiz ve günahsız olarak) doğar. Daha sonra anne babası onu (inançlarına göre) ya Hristiyan ya Yahudi ya da Mecusi… yapar” (Buhari, Cenâiz, 92) buyurmuştur.

Çocuklar, anne babalarıdır. Anne baba ne ise, çocuk da aşağı yukarı o olacaktır. Eğer onlardan boşluk kalacak olursa, onların yerini dolduran kim ve ne ise, çocuklar o olacaklardır. Bundan dolayıdır ki, çocuklarımız ne kadar kıymetli ve değerli ise, onların yetiştiği ilk mektep olan evi ve ilk muallimleri olan ebeveyni özellikle annesi o derece kıymetli ve ehemmiyetlidir.

Müslüman her anne ve baba çocuğunun fıtrat üzere olan halini koruması elzemdir. Ona öncelikle din ve diyanetini öğretme çabasında olması, olmazsa olmazdır. Değilse ne mi olur? Bediüzzaman Hazretlerinden dinleyelim:

“Bir çocuk, küçüklüğünde kuvvetli bir ders-i imani alamazsa, sonra pek zor ve müşkül bir tarzda İslâmiyet ve imanın erkânlarını ruhuna alabilir. Adeta gayr-ı Müslim birisinin İslâmiyet’i kabul etmek derecesinde zor oluyor, yabani düşer. Bilhassa, peder ve validesini dindar görmezse ve yalnız dünyevî fenlerle zihni terbiye olsa, daha ziyade yabanilik verir.”

Bu yazıyı hazırlarken Cevdet Paşanın kızı Fatıma Aliye Hanımın kızı İsmet’in nasıl rahibe olduğu hikayesine denk geldim. Tüylerim ürperdi. Yazıyı paylaştığım bir arkadaşımın okuduktan sonra yaptığı yorum daha da dikkat çekiciydi. Şöyle demişti:

İç dünyasında yalnız kalmış bir kız gördüm. Çok üzüldüm. İsmet’e göre erkekler mazlum mahluktu, sevilmezdi. Demek, baba figürü net değildi. Bugün toplumda öne çıkarılmaya çalışılan cinsiyetsizlik yaklaşımı İsmet’te de barizmiş. İsmet hırslıymış, anne ve dedesini örnek alsa da ulaşılmaz bulduğu için hiçbir zaman tatmin olmamış. Sessiz ve içine kapanıkmış. Ve bütün bu süreçler ailenin ya gözünden kaçmış ya da hangi sebeple olursa olsun ehemmiyet verilmemiş.

Semeresiz ağacı keserler. Bizim de devamımız çocuklarımızla olacaktır. Eğer bizler adam gibi durmazsak, evlatlarımız bizden daha farklı olacaktır. Dolayısıyla yarın bizden bahsetmek mümkün olmayacaktır.

Aman dikkat!

*Osmanlıca Eğitim ve Kültür Dergisi

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s